header image

Meerwaarde van een zorgboerderij

De mogelijkheden van onze zorgboerderij voor een op de gast toegesneden (zorg)aanbod zijn bijna onbeperkt. Het contact met de dieren op de zorgboerderij, het meehelpen in de tuin of huishouden en het vertoeven in een landelijke omgeving geeft rust en regelmaat.

Bovendien zorgt het aanbieden van activiteiten die aansluiten bij de interesses en mogelijkheden van onze gasten voor behoud van hun eigenwaarde. En tegelijkertijd wordt het lichamelijk functioneren, de sociale vaardigheid en geheugen gestimuleerd.

De zintuigen worden geprikkeld

Op onze zorgboerderij worden de zintuigen geprikkeld. We laten de seizoenen zien, ruiken en voelen. Voor mensen met dementie zegt “maart” of “augustus” niet zoveel. Daarom hebben we sneeuwklokjes geplant maar hebben we ook krenteboompjes die in de lente prachtig bloeien. Er is een boomgaard waarvan we samen in het najaar appels of pruimen plukken om daar heerlijke appel- of pruimentaarten van te bakken. En de geboorte van de lammetjes betekent dat het voorjaar echt begint. En niets stimuleert de zintuigen beter dan de fles geven aan een lammetje dat op schoot ligt.

In onze bloementuin staan de echte boerenplanten zoals hortensia’s, lavendelplanten, hosta’s en dahlia’s. Dit brengt herinneringen aan vroeger naar boven en geeft stof tot praten. En wat is mooier om zelf een boeket te halen uit de tuin om de tafel mee aan te kleden? Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie die regelmatig in een tuin komen beter in hun vel zitten en minder lichamelijke klachten ontwikkelen. En onze eigen ervaring heeft ons geleerd dat verblijf op onze zorgboerderij we ongewenst gedrag kunnen verminderen en vaak zelfs voorkomen.

Minder agressie

Wetenschappelijk onderzoek* heeft uitgewezen dat wanneer mensen met dementie regelmatig in een tuin komen:

  • Zij minder vaak vallen
  • Zij minder snel agressief gedrag vertonen
  • Hun mentale functioneren verbetert;
  • Hun geheugen scherper wordt;

*Dementia Services Centre vd Universiteit van Stirling in Engeland.